QtiPlot Web Page PMF Sveučilište u Zagrebu Fizički odsjek
<none>
 

Koje operativne sustave podržava QtiPlot?

QtiPlot podržava i MS Windows i Linux operativne sustave. Poznato je da radi na MS Win XP, MS Win Vista, MS Win 7 i Ubuntu. Prema informacijama na web stranici QtiPlota, program radi i na drugim distribucijama Linuxa, te na Mac OS Xu.

Važna posljedica višeplatformnosti jest da se i datoteke - projekti mogu transparentno izmjenjivati između različitih operativnih sustava.

Zašto QtiPlot?

Kao prvo, cijena QtiPlota je vrlo fleksibilna, što ga čini vrlo pogodnim za nastavu (moguće ga je instalirati na proizvoljan broj računala, te ga distribuirati studentima). Kao drugo, mogućnosti programa i rad u njemu su gotovo isti kao i u komercijalnom programu Origin - jednom od de facto standarda za obradu podataka u fizičarskoj znanstvenoj zajednici (a i šire). Još jedan tipični program popularan u znastvenoj zajednici je SigmaPlot koji je, iako nešto drugačiji, konceptualno sličan Originu. Upravo sličnost QtiPlota s raširenim (komercijalnim) programima omogućava studentima da se već tijekom studija 'naviknu' na rad s profesionalnim alatima.

QtiPlot u profesionalnom okruženju?

Osobno mišljenje autora ovog teksta je da dostupna verzija QtiPlota (verzija 0.9.8.9., rujan 2012.) za sada nije adekvatna za profesionalnu upotrebu. Program još nije dovoljno stabilan, neke funkcije mu još nisu dovoljno 'ispeglane', a neke bitne mogućnosti uopće ne postoje (npr. undo funkcija).

Cijena i licenca QtiPlot-a?

Cijena programa je neka vrsta mješavine besplatnog programa i programa za kojeg treba platiti određenu cijenu. Naime, izvorni kod (source) QtiPlota v0.9.8.9 je licenciran s GNU General Public License, što znači da ga bilo tko može preuzeti i (između ostalog) kompajlirati i dijeliti drugim ljudima. Sam čin kompajliranja je, međutim, vrlo netrivijalan, te stoga proizvođač/programer dodatno prodaje kompajlirane pakete za razne operativne sustave, s cijenama od 20 Eur na više, ovisno o broju korisnika i platformi. Takošer, najnovija verzije programa (v1.0+) su dostupne samo uz plaćanje, a izvorni kod nije dostupan.

Za sada, za potrebe studenata Fizičkog odsjeka PMF u Zagrebu, iskorištena je mogućnost/pravo opisano u GNU licenci, te je izvorni kod besplatne verzije v0.9.8.9 uspješno iskompajliran za MS Win platforme. Iz toga je pomoću besplatnih alata napravljen instalacioni paket, kojeg je moguće besplatno preuzeti pod uvjetom da korisnik ima AAI@Edu identitet, te da je korisnik student Fizičkog odsjeka PMFa u Zagrebu. U budućnosti će Fizički odsjek PMFa možda kupiti neku vrstu licence za QtiPlot.

Alternativni programi

MS Windows: SciDavis, LabPlot, Origin, SigmaPlot, Mathematica, MathCAD, Maple, gnuplot, Sage, Octave, Veusz ...

Linux: SciDavis, LabPlot, Mathematica, gnuplot, Sage, Octave, Veusz ...

Osim gore spomenutih programa, valja pomenuti i LaTeX (ili samo TeX) okruženje kojim se mogu raditi vrlo kvalitetne slike u (La)TeX dokumentima: PGF and TikZ, Asymptote i noviji paket ('package') koji podosta olakšava crtanje grafova pgfplots.

Što je s Mathematica-om? Sage?

Što se Mathematicae tiče, iako se s njom može napraviti sve što se može i s QtiPlotom, ona nije pogodna za interaktivnu obradu podataka - obradu podataka koja se najčešće susreće u npr. praktikumima ili u eksperimentalnoj fizici. Osim toga, u trenutku pisanja ovog teksta (listopad 2011.) licenca za Mathematicau koja je bila dostupna dugi niz godine, od prošle godine nije obnavljana, tako da je legalno nismo u mogućnosti koristiti.

Paket pod nazivom Sage je besplatni matematički software čija intencija je da po funkcionalnosti i izgledu bude sličan Mathematicai. Samim time, dotični paket pati od istih problema kao i Mathematica, barem što se tiče interaktivne izrade grafova.

Gdje je najnovija verzija QtiPlota-a za download?

Kompajliranje QtiPlota je proces koji dugo traje i koji ovisi o mnogim detaljima (npr. o dodatnim programima i bibliotekama). S obzirom da nove verzije ponekad donose minorne promjene (ili čak uklanjanje nekih opcija), verzija QtiPlota na ovim stranicama je najčešće starija od trenutno postojeće na web stranicama progama. To međutim nebi trebao predstavljati veliki problem, jer funkcionalnost raznih verzija za potrebe praktikumske nastave na Fizičkom odsjeku PMFa je, sa stanovišta korisnika, praktički ista. Naravno, preporuča se korištenje najnovije dostupne verzije programa.

Što je s verzijom QtiPlota-a za Linux i ostale operativne sustave?

Ovdje ih nema.

Za ne-MS Windows operativne sustave, QtiPlot se gotovo sigurno može naći u nekom od repozitorija (deb, rpm ...).

<none>
<none>